7 Maddede Mutfak Tasarımı

7 Maddede Mutfak Tasarımı

Yayın Tarihi : 20 Nisan 2022

Evlerde sıcacık anların paylaşıldığı mutfaklar, ev sakinlerine huzurlu yuva hissi veren yaşam alanlarının başında gelir. Yaşam kalitemizi önemli ölçüde etkileyen mutfak, temelde hayatı daha konforlu hale getirmek için tasarlanır. Evde yaşayanların kullanım alışkanlıkları ve ihtiyaçları düşünülerek kurgulanan her detay, mutfağı daha anlamlı bir mekan haline getirir. Tasarımda birkaç püf noktasına dikkat ederek, ferah ve düzenli bir mutfağa kavuşabilirsiniz.


1. Çalışma Üçgeni

Çalışma üçgeni, mutfağınızda buzdolabı, eviye ve ocağı kapsayan alana verilen isimdir. Kullanışlı bir mutfak alanı için bunları adından da anlaşılacağı üzere "üçgen" şeklinde yerleştirmek gerekir. Bu üçgenin 6 metreyi aşmaması, konfor, zaman kazanma ve pratik hareket edebilme imkanı vermesi için çok önemlidir. Farklı mutfak modellerine göre değişen yerleştirme şeklinin bu kural gözetilerek yapılması gerekir. "U" şeklindeki mutfakta; ocak ve buzdolabı karşılıklı yerleştirilirse, eviye üçgenin kalan üçüncü noktasına konulur. Koridor biçimli mutfakta; buzdolabı ve ocak yan yana dururken, eviye köşede konumlandırılabilir.

2. Doğru Zemin Seçimi

Mutfak alanında zor seçimlerden biri de zemindir, çünkü kolayca lekelenebilir ve kirlenebilir. Temizliği ve bakımı kolay zemin döşemesi seçmek size kullanım konforu sağlar. Seçeceğiniz döşemenin leke tutmayan, darbe ve ısıya dayanıklı bir malzemeden yapılmasına dikkat etmeniz, işinizi çok kolaylaştırır. Gözü yormaması için açık renklerde, minimal çizgilere sahip bir zemin malzemesi tercih etmeniz daha ferah bir mutfağa kavuşmanızı sağlar. Takılma ve kayma riski en fazla olan yerlerden biri olan mutfaklarda, zeminde kullanılan halı ya da kilimin kaymaz tabanlı olması da dikkat edilmesi gereken bir başka noktadır.


3. Renklerin Uyumu

Kullanacağınız doğru renkler ile mutfağınızı büyük ve ferah gösterebilirsiniz. Peki tam olarak "doğru renk" kavramı nedir? Mutfaklarda sıkça kullanılan koyu renkler doğru bir tercih midir? Mutfağınızın alanı küçükse ve tamamen koyu renk bir model tercih ederseniz, mutfağınız olduğundan daha küçük ve karanlık görünür. Koyu renklerin ağırbaşlı şıklığını beğenenlerdenseniz, alt ve üst mutfak dolaplarından birini koyu, diğerini ona uyumlu açık bir renkte tercih etmek, hem mutfağınızın küçük görünmesini önleyecek, hem de modern ve sofistike tarzıyla hayranlık uyandıracaktır. Bir başka püf noktası da dolap renklerini açık bir tonda, mutfakta kullanacağınız aksesuarları ise koyu tonlarda tercih ederek, koyu renklerin şıklığını bu yolla elde etmek, ya da gri renkte mutfak dolaplarıyla aynı etkiyi yakalamak olabilir. Dolapların döşemelerin ve duvarların açık renk olması aydınlık bir mutfağa sahip olmanızı sağladığı gibi size huzurlu ve rahat hissettirir.

4. Tezgah seçerken nelere dikkat etmeli?

Günümüzde tercih edebileceğiniz pek çok tezgah malzemesi bulunuyor. Mermer ve granit en çok kullanılan malzemeler olsa da, birçok renk seçeneği nedeniyle cazip gelen kompozit materyaller de günümüzde giderek daha çok insan tarafından tercih ediliyor. Tezgah seçerken dikkat etmeniz gereken ilk şey malzemenin ne kadar dayanıklı olduğudur. Kesici aletlere, yüksek ısıya ve asitli yiyeceklere karşı dayanıklı malzemeden üretilmesi, tezgahın kullanım ömrünü uzatır. Mermer tezgahın düşmanı asitli yiyecekler, tezgah üzerinde lekeler bırakabilir. Ahşap tezgah malzemeleri ise su ile temasta zamanla deforme olabilir olur ve yüksek ısıda zamanla kalıcı lekeler oluşabilir. Bu malzemeleri tercih ediyorsanız, seçeceğiniz tezgah markasının tüm bu risk faktörlerine dayanıklı olup olmadığını sorabilirsiniz. mutfak tezgahı için doğru malzeme seçimi yaparak, mutfağınıza farklı bir hava katabilirsiniz.


5. Mutfak dolapları nasıl olmalı?

Mutfak dolabı seçiminde kullanıcı hareketleri ve dolap ölçülerinin ne olması gerektiği en önemli unsurlar. Eğilme, uzanma ve alanda dolaşma gibi hareketleri kolaylıkla yapabiliyor olmanız gerekir. Mutfak dolaplarının ve tezgahın yüksekliğinin kullanıcının boyuna uygun, rahat kullanabileceği şekilde ayarlanması gerekir. Alt dolap tezgahının çok alçak ya da çok yüksek olması, ergonomik bir şekilde çalışmayı engeller. Uzun süreli bu şekilde çalışmak da kol, bel ve omuz rahatsızlıklarına sebep olabilir. Tezgâh yüksekliği ayarlandıktan sonra tezgâh derinliği ayarlanır. Derinliğin az 60 cm olması gerekir. Dolapların yerleşimi işlevsellik açısından önemlidir. Dolaplarda modüler sistem ve kolay takılıp çıkarılabilen aksesuar kullanılması işlevselliği artırır. Tasarımcınızdan, mutfakta işlevselliği arttıran uygulamalar ve dolap içi mekanizmalar hakkında bilgi alabilir, sizin için en uygun tercihlere birlikte karar verebilirsiniz.

6. Doğru Aydınlatma

Yemek yaparken dolap altlarına yerleştirilen LED ışıklar işinizi kolaylaştırdığı gibi basit ve ekonomik bir çözümdür. Tezgahınızın ışıl ışıl olmasını isterseniz, arkadan aydınlatmalı cam panelleri ara duvarınızda tercih edebilirsiniz. Bu sayede şık ve homojen bir aydınlatmaya sahip olursunuz. Cam panellere istediğiniz deseni de uygulatabilirsiniz. Mutfağınız ile yemek odanız aynı yerde ise aydınlatmaları farklı olmalıdır. Yemek yediğiniz yerde loş ve dekoratif aydınlatma tercih ederken, yemek yaptığınız yeri daha aydınlık tutmalısınız. Öte yandan doğru ışık sayesinde işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

7. Hayat Kurtaran Depolama Alanları

Mutfağınızda bütüncül ve minimal bir görünüm isterseniz, buzdolabı ve fırın gibi eşyaları kapaklı sistemler ile saklayabilirsiniz. Bu sayede tasarım ayrıntıları, renkleri ve tarzıyla mutfak dolaplarınızın şıklığını da ön plana çıkarmış olursunuz. Aynı zamanda hem temiz hem de net bir görüntü elde edersiniz. Mutfakta depolama alanları hayat kurtarıcıdır. Tel raflı, kolaylıkla ulaşılabilen kapaklı kiler bölümleri, kaydırmaz tabanlı gizli şişelik, sosluk bölümleri, en arkadaki tencereye bile kolayca ulaşmanızı sağlayan çekilir raf mekanizmaları ile hem mutfağınızdaki her şeyi kolayca depolayıp gözlerden saklar, hem de şık olduğu kadar işlevsel bir mutfağa sahip olmanın tadını çıkarırsınız. Mutfak tasarlama konusunda dikkat edeceğiniz

7 madde sayesinde hem kullanım hem de görüntü açısından hayalini kurduğunuz mutfağa kolayca kavuşabilirsiniz.