Mutfakta elektrikli küçük ev aletleri kullanmanız gerekebilir. Kabloların kanallar içerisinde olması güvenlik açısından, mutfaktaki hareket alanınızın konforu bakımından ve görüntü açısından önemlidir. Hatalı kablolama elektrik akımları sonucunda yangınlara dahi sebep olabilir. Kabloların kaliteli olması ve doğru konumlandırılması gerekir. Prizlerin kuru alanlara yapılması, eviye ve musluklardan uzak olması güvenlik açısından fayda sağlar. Prizlerin kapaklı olması ayrıca bir önlem olabilir.
Hijyen açısından en temiz olması gereken yerlerin başında mutfaklar gelir. Duvar ve dolapların temiz olması yemek hazırlanan tezgâh kadar önemlidir. Temizleme işlemi sırasında kimyasal ve solüsyonları birbirine karıştırmak dolapların ve duvarların yüzeylerine zarar verebilir. Karıştırma sonucu çıkan zararlı buhar sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Temizlik sırasında solüsyon ya da kimyasal kullanırken koruyucu ekipman kullanmayı da unutmayın. Sağlığınızı korursanız, mutfağınızı da koruyabilirsiniz.
Mutfak temizliği yapmadan önce kafanızda bir plan oluşturun. Önce eviyenin, buzdolabının, ocağın, tezgâhın ve dolapların temizliğini yapmakla başlayın. Daha sonra zemini ve kolay erişebilir yerleri temizleyin. Bu şekilde daha verimli çalışmış olursunuz.
Yemek yaparken malzemeler yere dökülebilir, tezgâhın üstü dağılabilir ve bulaşık çıkabilir. Yemeğin tüm malzemelerini koyup pişmeye bıraktığınızda siz de dağınıklığı toplayabilirsiniz. Yere dökülenleri silebilirsiniz. Tezgâh üzerindeki fazla malzemeleri yerlerine yerleştirebilirsiniz. Kirli tavaları tencereleri makineye yerleştirmek size, yemek sonrası ailenizle ya da gelen misafirleriniz ile vakit geçirmeniz için de zaman kazandırır.
Dolaplarınızdaki karışıklık aradığınız malzemeleri bulmanızı zorlaştırabilir. Mutfak düzenleme ipucu olarak öncelikle yapmanız gereken tüm malzemeleri çıkarıp, ihtiyacınız olmayan malzemeleri ayırmak olabilir. Sözgelimi, çekmece ve raflarda ihtiyaç fazlası kavanoz veya plastikler birikmiş olabilir. Bunları geri dönüşüm kutularına atabilirsiniz. Raflarda en çok kullandığınız malzemeleri bırakarak, daha düzenli ve daha şık görünmesini sağlayabilirsiniz.
Mutfak çekmecelerini ve dolaplarını nasıl organize edeceğinizi bilmeniz gerekir. Mutfakta ipuçları ile bu işi kolaylaştırabilirsiniz. İşe mutfağınızdaki tüm malzemeleri kategorize etmekle başlayabilirsiniz. Baharatların hepsini bir araya toplayabilir, sık kullandığınız pişirme gereçlerini bir arada tutabilirsiniz. Cam eşyaları tek bir yerde ayrı olarak istifleyebilirsiniz. Böylece tüm malzemeleri düzgün ve düzenli tutmuş olursunuz.
Yemek pişirme esnasında bir mutfak robotunun kapağını aramak ya da tencerenin kapağını aramak size zaman kaybettirdiği gibi konsantrasyonunuzu da olumsuz etkiler. Mutfak aletleri ve pişirme kaplarını kapakları ve diğer küçük parçalarıyla birlikte saklamak, elinizi attığınızda bulabilmenizi sağlar ve zaman kazandırır.
Mutfak dolapları içlerinde raflar kullanarak daha fazla alandan yararlanabilirsiniz. Kaşıklar ve bardaklar için raflar kullanabilirsiniz. Duvar raflarında mutfak eşyalarınızı saklayabilirsiniz. Bu sayede dolaplarınızda daha fazla yer açmış olursunuz. Kutular, organizer çekmecelikler gibi yan ürünler kullanarak mutfağınızı derli toplu hale getirebilirsiniz.
Ocağınıza tencerede pişen sıvıların dökülmesi istemeyeceğiniz bir şeydir. Tencerenin üzerine yatay olarak tahta kaşık koymak bu sorunu ortadan kaldırabilir. Makarna suyu veya süt kaynamaya başladığında tahta kaşığın taşmayı engellediğini görebilirsiniz. Yine de ocağı kısmayı unutmayın, yüksek ısı yemeğin taşmasına ve koyduğunuz tahta kaşığın tutuşmasına sebep olabilir.
Aldığınız her şeyi kullanma gibi bir şansınız her zaman olmaz. Bu sebeple özellik yeşil yapraklı sebzelerin kötüleştiğine birçok kez şahit olabilirsiniz. Bir buz tepsisi ile bu sorunu çözebilirsiniz. Daha sonra kullanacağınız sebzeleri bir miktar su ve zeytinyağı ekleyerek tepsiye yerleştirebilirsiniz. Kullanmanız gerektiğinde dondurucudan çıkararak yemek yapabilirsiniz.
Meyve veya domatesleri soymak bazı kişiler için zor olabilir. Meyve soymayı kolaylaştırmak ve zamandan tasarruf etmek isterseniz, mikrodalga kullanabilirsiniz. Meyvelerinizi 20 saniye kadar kısacık bir süre mikrodalgada tutarsanız kabuklarının soyulması kolaylaşır.
İnternette dolaşırken bir cupcake görebilir ve denemek için can atabilirsiniz. Kontrol ettiğinizde kalıbınız olmadığını fark edebilirsiniz. Pişirme kağıdından cupcake kalıpları yaparak bu sorunu çözebilirsiniz.
Bal kabağını doğramak gerçekten zordur. Doğrama işini kolaylaştırmak için kabağı 2-3 dakika mikrodalga fırında bekletin. Bu sayede soyulmasını ve doğranmasını daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ahşap kesme tahtaları ne kadar kullanışlı olursa olsun, bazen temizliği çok zor olabilir. Düzgün şekilde temizlenmeyen tahtalar zamanla fark edemeyeceğiniz bakterilerin oluşmasına sebep olabilir. Ahşap tahtayı mükemmel bir şekilde temizlemek için limonu ikiye bölerek iri tuza batırın ve tahtayı güzel bir şekilde ovaladıktan sonra suyla durulayın.
Parçalı kalkar kapaklar dolap içi malzemelerine kolay ulaşım sağlar. Aynı zamanda istediğiniz rafa kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu sayede yemek yapmak daha keyifli bir hale dönüşebilir.
Alt dolap çekmecelerin derin sürgülü olması sizin işinizi kolaylaştırır. Bu çekmecelere yerleştireceğiniz tencere, tava ve kavanoz gibi mutfak gereçleri pratik bir kullanım sağlar. Böylece yemek yapmanın keyfini daha fazla yaşayabilirsiniz.